lørdag 13. juni 2009

Ladestien i Trondheim - se turen fra fly eller sykkel

Bilde tatt fra toppen av Kjerringberget med utsikt over Korsvika høsten 2008. "Fotomodellen" er vår Eurasier som her er ca. 3mnd gammel.

Jeg er så heldig at jeg bor kort vei fra Ladestien i Trondheim. Jeg benytter stien ofte alene, sammen med familien, barnevogn og/eller hund. Noen ganger går jeg hele stien og andre ganger deler av den, jeg prøver f.eks. å unngå Kjerringberget med barnevogn, eller jeg går kun fra Korsvika og rundt Ladehammeren når jeg skal gå kun en kort tur. Stien byr på fine naturopplevelser kort vei fra byen, langs stien er også mange fine badeplasser og høydepunktet på søndagsturen er kaffe og vaffel på Sponhuset.
Sponhuset i Ringvebukta

Adressa.no har filmet deler av denne 7,2km lange turstien fra fly og sykkel slik at det nå er mulig å følge deler av Ladestien fra dataskjermen. Hvilken nytteverdi dette har er jeg litt usikker på men det var morsomt å få et overblikk over løypa man har gått så mange ganger.


fredag 12. juni 2009

Broderte bokmerker

Jeg elsker bokmerker og nå har jeg også brodert et par selv. Greit å ha noen småprosjekter som ikke er så tidkrevende.



Tanken var å sende med et hjemmelaget bokmerke som en liten ekstragave når jeg sender bøker i posten til andre bookcrossere, derfor er motivet "Ballycumber" som er en liten springende bok, logoen til bookcrossing. Slagordet er også hentet fra bookcrossing.


Jeg måtte jo prøve bokmerket også og valgte å ta bilde med en bookcrossingbok som jeg har fått av LittleSuz, bookcrosser fra Skottland.



The strongest Dad in the world - Team Hoyt

Det begynner å bli et par år siden jeg så denne filmen med Team Hoyt første gang og jeg blir aldri lei av å se på den. Jeg klarer heller ikke å se den uten å bli rørt til tårer, hvem skulle ikke ønske de hadde en slik far?




Team Hoyt som består av far og sønn Dick og Rick Hoyt jobber for at funksjonshemmede skal integreres i hverdagslivet og å gjøre funksjonsfriske oppmerksomme på hvilke utfordringer funksjonshemmede møter hver eneste dag. De går også aktivt inn for å hjelpe funksjonshemmede til å delta i aktiviteter som ellers ikke kunne deltatt i. Team Hoyt viser at ingenting er umulig og de er til stor inspirasjon for oss alle!

torsdag 11. juni 2009

Kjærlighetspocket - Gyldendals beste kjærlighetsromaner for ungdom

Jeg har en Tween (beTWEEN - TEENager, jenter i alderen 9-14år, alderen mellom barn og tenåring) i huset som sluker bøker. Problemet har lenge vært at bøker som har vært passende med tanke på leseferdighet har vært for voksne i innhold. Men nå har hun nettopp lest "Evighetens kyss" av Stephenie Meyer og har med den boken oppdaget kjærlighetsromanen, hun har drømt seg helt bort, rødmet litt innemellom og fortalt sin mor om suget man får i magen når man leser om forelskelsen.

I jakt på passende romantiske bøker til henne kom jeg over Gyldendals "Kjærlighetspocket", de beste kjærlighetsromanene for ungdom i billige utgaver. Det er et godt utvalg bøker fra Knut Hamsun til Stephenie Meyer, de har altså plukket kvalitet og ikke bare tenkt kvantitet.


Da jeg hjemme fortalte om denne bokserien var det ei jente som fikk hjerter i øynene og som utbrøt at disse bøkene ønsker hun seg. Det blir nok kjøpt inn bøker fra denne serien snart og det er nok en mulighet for at også mor kan lese de og drømme seg litt bort.



Utgivelser i serien:

Bredow, Katharina von: "Sinnsykt forelsket"
Bredow, Katharina von: "Søskenkjærlighet"
Hamsun, Knut: "Victoria"
Henmo, Sverre: "Sammen er vi én og én"
Kadefors, Sara: "Sandor slash Ida"
Lunde, Stein Erik: "Gjennom ild og vann"
Meyer, Stephenie: "Evighetens kyss"
Scheen, Kjersti: "Ønskestjerne"
Svingen, Arne og Uri, Helene: "Sommeren vi kledde oss nakne"
Toeckey, Jones: "Skindeep"

Ammerom - Byhaven i Trondheim

Omtrent 90% av norske barn ammes ved 3mnd alder og det gjør at vi ligger i verdenstoppen når det gjelder amming. Her er også amming offentlig forholdsvis uproblematisk, vi ser på det som en selvfølge noe som dessverre ikke er normen overalt.

Jeg er veldig glad for at jeg kan gi gutten min mat når han er sulten også når vi er utenfor husets fire vegger. Jeg kan selvsagt sette meg på en benk, en kafé e.l. hvis jeg er litt diskret (det syns jeg man skal være) men det kan være godt for både meg og han å være et sted med litt mindre folk der det er mer ro når man ammer.



Gleden var derfor stor da jeg i 3. etg. på Byhaven kjøpesenter i Trondheim fant et skilt der det sto ammerom. Litt skeptisk var jeg, husker 10 år tilbake da jeg ammet sist og da var slike ammerom gjerne knøttsmå rom med en shabby stol og en hvit murvegg å stirre inn i mens man ammet. Enda værre var de stedene som var kombinert handicaptoalett, stelle- og ammerom, de var alt annet enn innbydende.


Ammerommet på Byhaven var forholdsvis stort, det hadde flere sitteplasser, greie stoler å amme i, stellematter, mikrobølgeovn og til og med dekorasjon på veggen. Rent og ryddig var det også. Her satt vi i fred og ro, lillegutt ble god og mett og mor fikk senket skuldrene. Skulle ønske flere kjøpesenter o.l. hadde hatt like fine ammerom.



Hjelpemiddel - enkelt men genialt

Jeg har aldri vært borti dette hjelpemiddelet før men ble mektig imponert da jeg så denne videosnutten. Hvorfor har jeg ikke hørt om dette tidligere? Slike bør noen produsere slik at man kan få kjøpt de i butikken, eller kanskje enda bedre at man kan lage det selv av materialer man har liggende. Noe så enkelt men genialt, en slik kunne jeg helt klart trenge!

Lurer du på hva det er? Se videosnutten!

onsdag 10. juni 2009

Trondhjemsk Tekake

125 g smør eller margarin
3 dl melk
50 g gjær
1,5 dl sukker
2 ts kardemomme
ca.10 dl hvetemel
ca.2 dl korinter


smeltet smør til pensling
sukker
kanel
kokosmasse



  • smøret smeltes og melken blandes oppi
  • deigen skal være litt løs
  • heves ca. 30 minutter
  • kjevles til en leiv som er like stor som bakeplaten
  • legges på bakepapir på bakeplaten
  • pensle med smeltet smør/margarin, strø over sukker og kokosmasse og lag rutemønster med kanel
  • etterhev ca. 30 minutter
  • stekes nederste rille, 225 grader i ca. 15-20minutter
  • avkjøl på rist

Jeg fant denne oppskriften i en bok for noen år siden, tror det var en bok om trøndersk mattradisjon. Jeg har droppet korintene denne gangen (jeg gjør vel egentlig det hver gang). Som bildet viser ble også kaken stekt litt i meste laget, derfor syns ikke rutemønsteret så godt men smaken skal det ikke være noe i veien med. :)


Å smi mens jernet enda gløder - Fortellingen om Alexander Rybak

At det er mange som utnytter vårens Rybak-hysteri kommer vel ikke akkurat som noen bombe. Gutten har uten tvil sjarmert mange og han har "det lille ekstra" eller X-faktoren om du vil. Selv om han helt klart har gjort det bra og har mange fans så blir jeg litt oppgitt når jeg ser at Kagge forlag nå kommer med "Fortellingen om Alexander Rybak" der målgruppen for boken er de i alderen 8-12år. Her er det så tydelig at målet er å presse mest mulig penger ut av det som blir markedsført som en askeladden-historie. Dette blir nok ikke en viktig bok som vil huskes lenge men det er sikkert nok jenter som vil bruke sine sårt opptjente sparepenger til å kjøpe den.



Fra forlaget: "Han ble ertet på skolen fordi han var annerledes. Mens de andre barna sparket fotball og lekte, øvde Alexander Rybak på fele mange timer daglig. Før han slo gjennom, prøvde han seg i Idol og vant senere Kjempesjansen. Så reiste han land og strand rundt og spilte for kost og losji - som en ekte Askeladd. Før han vant Melodi Grand Prix, og verden ligger for hans føtter."

Tror ikke jeg er den eneste som har fått overdose Rybak i det siste. Ikke noe vondt sagt om han, det er nok media sin skyld at mange med meg nå har fått nok av han for ei stund.

tirsdag 9. juni 2009

Oh lykke! - Ny Dumdum Boys-plate kommer!

Adresseavisen skriver i dag om at Dumdum Boys er i studio og lager ny plate. Platen vil forhåpentligvis komme i løpet av høsten 2009 eller like over nyttår. De som har vært så heldige at de har sett Dumdum live i år har allerede hørt to av sangene som heter "Selvskudd" og "Snø på Mars". Fant klipp med disse sangene på YouTube men lyden var så dårlig at de ikke er verdt å poste. Poster i stedenfor den gode gamle klassikeren "Slave" fra plata "Splitter Pine" (1989).


House som spill til Nintendo DS

Nå ser det ut til at det for første gang siden Sims er min tur til å ønske meg et spill. Det kommer selvsagt an på hvor bra dette spillet blir og jeg er absolutt skeptisk, men jeg liker TV-serien "House" så da er det vel en fare for at jeg vil like spillet også. Spillet skal visstnok være forholdsvis tro mot TV-serien og går ut på å stille korrekt medisinsk diagnose og komme frem til den med å ta alle tilgjenglige hjelpemidler i bruk. Hvis spillet kommer før jul er det vel mulig det havner på min ønskeliste og da må jeg nok be pent om å få låne min datters fine rosa Nintendo DS.

Lanserte gjenbruksguide for trondhjemmere - gronnhverdag.no


Vi har fått en guide på nett som gjør det enklere å finne frem til de som tar imot og selger brukte varer, driver utleie og de som reparerer ting slik at vi kan kaste litt mindre. Guiden ble lansert på Verdens Miljøverndag (må innrømme at jeg gikk helt glipp av den dagen) den 5. Juni. Jeg har tittet på guiden og den ser bra ut men da jeg fant flere steder som med fordel kan være med i guiden har jeg allerede tipset Framtiden i våre hender om dette. Det som står igjen nå er å få trondhjemmerne til å begynne å bruke http://www.gjenbruksguiden.no/ aktivt.



Shared via AddThis

Bokhyller

Jeg har alltid ment at et hjem uten bøker er et hjem uten sjel. Min drøm fra jeg var liten var å en dag ha bøker fra gulv til tak, mitt eget lille private bibliotek. Hva skjer? Jo jeg ender opp med å flytte sammen med en mann som ikke leser bøker, som ikke forstår gleden av å ha bokhyller med bøker og som mener hyller med bøker kun samler støv. Oppbevaring av bøker (og jeg har jo til enhver tid mer bøker enn hylleplass) er derfor ofte diskusjonstema i hjemmet og vi har enda ikke blitt enig om hvordan mine bøker skal oppbevares. Gleden var deror stor da jeg kom over denne listen over "15 Coolest Bookshelves".

Hele listen består av svært kreative og spennende bokhyller men disse ble våre favoritter.
Min samboers favoritt var den runde bokhyllen:
Jeg syns den var utrolig tøff og man kan lage sitteplass i hullet på smultringen men rent praktisk sett så vet jeg ikke helt hvor jeg skulle ha plassert den.




Min datters favoritt var denne benken:
Også jeg syns denne var veldig tøff, både stilig og praktisk men det blir vel kun med drømmen.



Min favoritt er trappe-hyllen:
Dette var rett og slett utrolig stilig! Plass til mange, mange, mange bøker. Bøkene er tilgjengelige, de er synlige og dekorative og de tar ikke opp unødig palss, kan det bli bedre? Jeg setter med en gang en slik trappe-hylle opp på ønskelisten, det eneste jeg mangler nå er å flytte til et sted med trapp.

søndag 7. juni 2009

Bryderier - aggressivt korsstingsbroderi

Broderier er vanligvis pene og pyntlige og eventuell tekst består av bibelord, ordtak eller lignende. Nå skal korssting brukes til å få ut aggresjon og teksten er ikke lenger like uskyldig. På facebook er det en egen gruppe for aggresive korsstingbroderi og de kommer med denne beskrivelsen:

"Bryderier er navnet på denne formen for undergravende korsstingsvirksomhet. Når nok er nok, men du vet ikke helt hvor du skal rette aggresjonen over all driten som tidvis hoper seg opp i livet ditt, kan en kveld med et stykke stramei, en butt nål og litt tråd være forløsende."

Noen av mine favoritter som gruppas brukere har lagt ut er disse:






Jeg har veldig lyst til å prøve å få brodert noen alternative broderier/bryderier både til eget bruk og til å dele med andre. Skal se om jeg klarer å lage noe selv men jeg har også vært fristet til å kjøpe fra fuldesign.se, en nettbutikk som absolutt er verdt et besøk.